Ви знаходитесь: Головна Проекти Світовий конгрес ХВЄ 2016 День другий Конгресу: Хрещення Святим Духом — це нові двері, які відкриваються перед тобою

День другий Конгресу: Хрещення Святим Духом — це нові двері, які відкриваються перед тобою

1300_Ранкова сесія

7 жовтня 2016р. о 10:00 розпочалася ранкова сесія другого дня Конгресу. Ведучим упродовж дня був адміністратор відділу освіти ЦХВЄУ Василь Попудник.

Слово перед молитвою мав голова Союзу вільних церков християн євангельської віри України єпископ Василь Райчинець. Він закликав присутніх до єдності і миру: «Скільки сьогодні круглих столів, миротворчих з’їздів, а миру немає. Адже мир дає тільки Дух Святий!»

Серцевиною ранкової сесії були семінари голови П’ятидесятницької Церкви Польщі єпископа Марека Камінського та ректора Теологічного інституту ЦХВЄ Білорусі (Мінськ) Сергія Поднюка.

У семінарі «Витоки П’ятидесятниці» Марек Камінський серед іншого окреслив основні віхи служіння Густава Шмідта.

«Для Господа найважливіше, щоб церква була сповнена Духом Святим. Але віруючі часто ставлять на головне місце інші речі. Так було в апостолів: їх тривожили перш за все богословські проблеми: "Чи не часу цього відбудуєш Ти, Господи, царство Ізраїлеві?" - Потім вони, не дочекавшись, поки почне діяти Бог, вирішили провести вибори 12-го апостола», - зауважив служитель.

«Хрещення Святим Духом — це не кінець, як думає багато людей. Це — скоріше початок, нові двері, які відкриваються перед тобою. Ти можеш, навіть отримавши духовне хрещення, жити собі своїм життям — без Божої сили і слави. Але кожен відповідальний за те, щоб розігрівати дар Божий у собі», - додав він.

Марек Камінський підкреслив, що його спостереження серед західних церков показало, що у них хороше вчення, однак вони втратили переживання.

«Я прагну, щоб це повернулося. Ми повинні проповідувати в наших церквах про хрещення Духом Святим. І не тільки проповідувати, а й молитися за людей, класти на них руки, і в першу чергу — за власних дітей. Давайте не будемо цим легковажити. Хай це джерело П’ятидесятниці завжди б’є в нашому житті!» - додав він.

Сергій Поднюк у семінарі «Богослов’я і практика хрещення Святим Духом» простежив Біблійну основу вчення про хрещення Святим Духом, в тому числі дискусійні деталі цього акту.  «П’ятидесятниця — якоюсь мірою є святом урожаю, — зауважив спікер. — Сходження Святого Духа саме в цей день символізує духовні жнива, які Господь здійснюватиме саме через хрещених Святим Духом людей. Саме після хрещення Святим Духом у житті Божих людей починають особливо потужно проявлятися чудеса і знамена, духовні дари і прояви! Тому ми повинні ревнувати про хрещення Святим Духом і постійне перебування в Ньому!»

Впродовж викладу семінарів слухачі мали можливість задавати питання в рамках піднятих тем у письмовій та електронній формі. Відповіді давали спікери та інші запрошені на сцену служителі.

Денна сесія

Денна сесія розпочалася із загального співу. Слово до молитви виголосив євангеліст Петро Радчук.

Секретар МАХВЄ, єпископ Іванас Шкуліс (Литва) був основним спікером обідньої сесії. Він провів семінар «П’ятидесятниця і п’ятидесятництво напередодні Другого пришестя Христа». Його виклад включав динаміку росту п’ятидесятницьких церков у світі, зокрема — у відсотках від чисельності усіх християн.

«Ми належимо до конфесії, яка є найшвидше зростаючою у всьому світі» — зауважив він. Служитель відзначив, що Господь зливає Святий Дух із двох причин: щоб оживити сплячу церкву, і, щоб дати знак світу, що скоро Друге пришестя Ісуса Христа.

«Ранні п’ятидесятники боялися робити будь-що без вказівки і відкриття Святого Духа! Як же ми — сучасні п’ятидесятники? Нам потрібно приводити людей до реальних живих стосунків з Богом, щоб кожен особисто спілкувався з Ним і переживав Його присутність! - підкреслив Іванас Шкуліс.

 «Між ранніми п’ятидесятниками було таке привітання, яке стало їхнім кредо. Коли запитували: "Як живеш, брате?", відповідь була: "Я — спасенний, омитий кров’ю Христа і сповнений Духом Святим! Ранні п’ятидесятники для своїх проповідей багато черпали із Книги пророка Йоіля. Тому одна з улюблених їхніх тем була: «Час початися суду із дому Божого!" Реакція на такі проповіді була одна — плач і покаяння. Люди співали пісні про повну посвяту Богу. Але і життя їхнє повністю відповідало текстам цих пісень. Ще одна характерна риса перших п’ятидесятників — невідступна молитва. Вони не переставали молитися, поки п’яниця не отримував звільнення, поки хворий не отримував зцілення!» - розповів єпископ.

Він побажав, щоб для сучасних п’ятидесятників есхатологія стала не предметом цікавості, а поштовхом до особистого богопізнання і посвяченого служіння.

Заключним елементом денної сесії став круглий стіл на тему «Роль П'ятидесятниці в місії церкви», участь в якому взяли місіонери із різних країн світу. Модератором обговорення виступив кандидат історичних наук Михайло Мокієнко (молодший). Основне питання відштовхувалося від тези Вільяма Сеймура: «Кількість людей, хрещених Святим Духом, і кількість місіонерів має бути рівною». Отже питання: «Чому сьогодні кількість людей, хрещених Святим Духом, не відповідає кількості місіонерів?» Запрошені місіонери поділилися своїм досвідом та ідеями щодо цієї та інших порушених тем. Підсумком розмови стала теза: «Місія — не активність окремих людей, а спосіб присутності церкви у світі».

Головуючий єпископ ОЦХВЄ республіки Білорусь Михайло Чиж виголосив проповідь до молитви.

Вечірня сесія

У своїй проповіді перед молитвою другий заступник голови ОЦХВЄ України Василь Білогуб звернув увагу на те, як важливо бути відданим і вірним Богу та чітко виконувати Його волю.

Під час вечірньої сесії присутнім продемонстрували фільм про братерство ЦХВЄУ авторства місії «Добрий Самарянин».

Старший єпископ ЦХВЄУ Михайло Паночко провів семінар: «Практика духовних дарів: проблеми та їх вирішення». Під час семінару єпископ відзначив, що істинне пробудження нерідко може супроводжуватися заблудженнями, тому для духовного здоров’я потрібні духовні ліки. По словах Михайла Степановича, цю функцію в тому числі виконують духовні дари. Ціль духовних дарів — не принизити людину, а підняти, спасти її.

«Всі ми знаємо про дев’ять духовних дарів, описаних у Біблії. І всі вони важливі. Неправильно казати, що одні є більш, а інші — менш важливі. Коли дари не діють, церква потроху холоне, - заявив служитель. - Є влада, а є дар. Але влада — вища за дар. І дар має підкоритися владі. У Мойсея була влада, а у Маріам був дар. Та вона не хотіла покоритися».

«Дари мають ціль. Найважливіша — ціль. А дехто — захоплюється інструментами, даними для досягнення цілі. Роль духовних дарів — преображати наш характер!» - підкреслив Михайло Степанович.

Заключну молитву за потреби звершив старійшина союзу єпископ Степан Веремчук. Музичний супровід другого дня Конгресу здійснював львівський вокальний гурт із церкви «Жива надія». Співав соло Джордж Давидюк. Виконанням пісні на рідній мові під акомпанемент національного інструменту вітали гості із Грузії.

Впродовж дня делегати також вислухали вітання від гостей із Литви, Фінляндії, Румунії. Коротке слово по проблематиці сім’ї в Україні мав доктор філософських наук, сімейний консультант Адріан Буковинський.