Травень 24, 2013 0 149 Переглядів

Михайло Паночко зустрівся з українськими філософами та релігієзнавцями

            На запрошення керівництва Інституту філософії імені Г.С.Сковороди НАН України старший єпископ  ЦХВЄУ Михайло Паночко 17 травня 2013 зустрівся з колективом Інституту. Адже науковці завжди мають інтерес щодо  стану, тенденцій та розвитку п’ятидесятницького руху в Україні та загалом в світі.

             Під час зустрічі присутні аспіранти, доктори, професори факультетів філософії та релігієзнавства поставили Михайлу Степановичу десятки питань. По багатьох темах погляди гостя та науковців мали спільні точки дотику. Зокрема, мова йшла про віру, вчення, та погляди Церкви на суспільні проблеми. Вчені цікавилися ставленням ЦХВЄУ щодо розвитку харизматичного руху, говорили про  перспективи п’ятидесятницького руху у світі. Про участь братства у Всеукраїнській раді церков та релігійних організацій та інше.

      «Перш за все я зазначив, що віра і релігія це різні речі. Віра – стан душі, коли людина впевнена в існуванні Бога, і прагне Його пізнати. Вона народжується від слухання, а не просто передається у спадок із традиціями чи обрядами, – ділиться Михайло Паночко. – На питання щодо насильницького хрещення Київської Русі князем Володимиром (чи правильно це було?), я нагадав, що Біблія забороняє такі дії. Людей хрестили не навчивши, і ця помилка дорого коштувала , тому що Русь так і залишилась «крещенная, но не просвещенная». І сьогодні християнство в Україні, Росії здебільшого є дуже слабеньким, мало духовним, бо не базується на фундаменті Слова Божого.Священики сховали від людей Слово Боже, завівши їх у церемонії і обряди. А людьми, які ходять у церкву, але не читають Писання, можна маніпулювати, можна налаштовувати проти інших віруючих, засипати їх любими ідеями. І навпаки,  люди, віра яких формується від читання Божого Слова мають в собі духовний стержень, вони можуть впливати на суспільство. Країни які будувалися людьми, знаючими Біблію, сьогодні  прогресивні, мають стабільну економіку, політику, кращий добробут.»

      Між іншим, Михайло Степанович згадав і про особистість  Григорія Сковороди, ім’я якого носить провідний релігієзнавчий інститут в Україні:

      «Сковорода мав дух євангельський, був першопрохідцем, людиною, яка шукала відповіді на духовні питання і тому, власне, й відмовився від духовного сану (бути стовпом Божим у храмі, як йому обіцяли). А натомість став мандрівним проповідником, який  читав Слово Боже і пояснював людям по селах. Це був філософ, який любив шукати Божої сили і, споглядаючи на красу природи, розмірковувати про Господню мудрість. І він написав про Духа Божого: «нечто сладчайшее излилось на меня». Це переживання є відомим і для християн віри євангельської» – зазначив Михайло Паночко.

       Старший єпископ подарував колективу Інституту філософії  Біблії. Науковці в свою чергу презентували власні видання для бібліотеки Київського біблійного інституту.

       На завершення зустрічі науковці висловили подяку гостеві та побажали більш сміливо захищали інтереси Церкви християн віри євангельської на державному рівні.   

Попередня В Україні відбудеться наймасштабніший в історії конгрес Християн Віри Євангельської
Наступна Держдеп США: українські закони у сфері релігії погіршились, однак свобода віросповідання зберігається

Вам також може сподобатися

Новини братерства
Новини братерства

Хрещення по той бік колючого дроту

   Служителі київської церкви «Скинія» та церкви «Сила воскресіння» (м. Буча, Київської обл.) вже чимало років регулярно відвідують Роменську виправну колонію № 56 у с.Перехрестівка, що на Сумщині. Бог благословив роботу тюремних капеланів. 22 липня 2014 року тут відбулося чергове водне хрещення.

Новини братерства

Щоденник старшого єпископа – жовтень 2017

Два перші місяці осені у робочому календарі Михайла Паночка були багаті на поїздки, у тому числі закордонні. До вашої уваги інформація про окремі заходи, у яких старший єпископ УЦХВЄ взяв участь в жовтні місяці.