14 Червня, 2014 0 1616 Переглядів

Щоб впливати на суспільство, треба дозволити Богу вплинути на себе – впевнені учасники Форуму, що відбувся в НАНУ

     11 червня 2014 р. у приміщенні Національної академії наук України відбувся Форум за участю представників церков, громадськості та науки «Вплив християнства на суспільство».

     Учасники, серед яких були поважні гості з-за кордону, зосередили увагу на питаннях формування духовних цінностей в українському суспільстві. Адже заможна Європа, за стандартами якої бажає жити сьогодні значна частина  нашого народу, виросла і зміцніла саме на християнських основах. Україні, яка після Майдану вступила на новий етап свого розвитку, потрібна впливова меншість, що зможе послужити добрим прикладом для наслідування. Цією  впливовою меншістю може стати Церква, але за  умови, якщо вона буде у єдності та любові Христовій. Про це, а також спадковість поколінь, необхідність передавати естафету своє віри дітям, на Форумі говорив віце-президент Міжнародного фонду Біллі Гремма (BGEA) Віктор Гамм.

     Морально-етичні проблеми в суспільстві виникають тоді, коли багато хороших людей сидять і мовчать, зауважив депутат Європарламенту Алоїз Петерле. Він висловив надію, що в Україні, яка пройшла Майдан, буде по-іншому.

     Цінності європейської цивілізації (йдеться також про США та інші розвинуті країни світу) сформовані на праві свободи, принципах довіри, готовності до компромісу – а це те, що робить держави багатими, вважає президент українського центру економічного розвитку Олександр Пасхавер. Науковець зазначив, що тільки ті реформи, які актуальні цінностям народу, будуть успішно запровадженні в життя. Зміна цінностей є можливою у межах одного покоління. Серед прикладів, коли духовна меншість змінювала ціле суспільство, спікер назвав дві епохи: період Мартіна Лютера у Німеччині та час боротьби за расову рівність у США яку очолив Мартін Лютер Кінг.

     У свою чергу заступник старшого єпископа ЦХВЄУ Микола Синюк нагадав, як підчас буремних подій на Майдані один із священнослужителів радів, піднімаючи у гору Євангелію, що вціліла після пожежі в Будинку профспілок. Він бачив у тому особливий   Божий знак для України.

     «Ми сьогодні говоримо про активну християнську меншість, проте Бог шукає особистість, в Біблії сказано: «Шукав Я серед них людину». Коли ми говоримо про Мартіна Лютера, одного і другого, то ці люди, перш ніж впливати на суспільство дозволили, щоб відбувся серйозний Божественний вплив на їхнє власне життя.  Ми не можемо жодним чином впливати на людей до тих пір, поки не дозволимо Богу вплинути на нас настільки радикально, щоб ми, одиниці, і склали ту меншість, яка зможе впливати на маси» – сказав Микола Синюк.

     Доктор Філософських наук Юрій Чорноморець навів приклад, коли в умовах української реальності завдяки активній громадській позиції окрема церква (йдеться про УГКЦ) здобула неабиякий авторитет серед народу.

     Приклади того, як Американське суспільство втрачає через нападки на історичну спадщину країни, що піднялася на християнських цінностях, розповів гість форуму, сенатор штату Алабама Білл Хауйтауер. Серед спікерів, які розмірковували за круглим столом про можливі шляхи впливу християнства (і насамперед протестантських церков, як однієї з найактивніших частин українського духовенства), говорили науковець Михайло Черенков, депутат Парламенту республіки Молдова, делегат ПАРЄ Валерій Гілецький, депутата німецького Бундестагу Франк Хайнріх, заступник голови ВСЦ ЄХБ Ігор Бондар та  інші учасники Форуму.

{hwdvs-player}id=77|width=560|height=340{/hwdvs-player}

Попередня Школа сімейного консультування у Коростені
Наступна Міжконфесійний молитовний марафон у Донецьку відзначив сто днів «у проломі»

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/chve/chve.org.ua/www/wp-content/themes/trendyblog-theme/includes/single/post-tags-categories.php on line 7

Вам також може сподобатися

Новини братерства

Рада євангельських церков упорядкує капеланське служіння у війську

     Багатоманіття волонтерських ініціатив і капеланів-добровольців із протестантських церков обумовлюють необхідність систематизації та упорядкування цієї діяльності в Збройних Силах України.

Новини братерства

Міністр культури Леонід Новохатько: «Ми готові поглиблювати співпрацю з Всеукраїнською Радою Церков»

Міністр культури України Леонід Новохатько відзначив важливість державно-конфесійного діалогу, який провадить Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій, та заявив…

Новини братерства

Нотатки з “Господнього Ковчегу” – церква у місті Ржищеві святкувала День подяки й річницю відкриття Дому молитви

Осінь залила землю теплими бурштиновими кольорами, краєвиди обабіч траси вбирають