Вересень 25, 2018 0 206 Переглядів

Слово про мрію і свободу – нотатки всеукраїнського Дня подяки

«Про цей день я так давно мріяв! – схвильовано поділився 80-річний Григорій Гаврилович, член однієї з київських церков. – Мріяв, щоб ім’я Христа проповідувалося на Хрещатику. Дякую Богу, що дожив до цього дня, хоч багато труднощів пройшов… Сльози радості на очах».

Під час богослужіння присутніх повели в молитві очільники українських Церков, члени Ради євангельських протестантських Церков України (РЄПЦУ) та Української міжцерковної ради (УМР).  Вони разом з усіма дякували Богу за здоров᾽я, за врожай, за волю, за освіту…

Перший заступник старшого єпископа Української Церкви Християн Віри Євангельської Анатолій Козачок, дякуючи за сім’ю, зауважив, що родина – найкраще середовище для людського щастя: «Дякую, Господи, що Ти дав чоловікам правильне розуміння їхньої ролі у сім’ї як священиків, захисників і тих, хто піклується про добробут, – звучало у молитві. – Дякую, що наші дружини відтворюють правильну і добру атмосферу в наших сім’ях. Дякую за прекрасних, розумних талановитих дітей…»

«Я вельми вдячний Богу за свободу в нашій державі, за те, що ми можемо вдруге проводити це свято в самому центрі країни, – сказав, розпочинаючи проповідь, старший єпископ УЦХВЄ Михайло Паночко. – Ми віримо, що це наближає нас до дати офіційного визнання Дня подяки Богу на державному рівні».

Михайло Степанович проповідував на основі двох текстів зі Слова Божого – Псалма 102 та Першого послання до солунян (5:18), які закликають дякувати Господу. «Наша подяка свідчить, що Бог живий, бо мертвим не дякують. Вона є свідченням нашої віри в те, що Ісус Христос воскрес. Подяка – це виконання Його волі».

Старший єпископ нагадав, що, згідно з Біблією, невдячність – одна з ознак зіпсутості людського серця. А найвища міра благословення – наша глибоко усвідомлена й сердечна хвала Господу.

Три хліби, які дав нам Господь

Господь, багатий на добродійства, дав людині три хліби, за які ми маємо Йому дякувати. «Перший – хліб насущний, який купуємо у крамницях, – пояснює Михайло Паночко. – Українська земля народжує прекрасні врожаї. Можливо, ви не знаєте, що 40% хліба в Ізраїлі завозиться з України. За підрахунками спеціалістів наша земля може годувати до мільярда людей на планеті, якщо підійти до справи з мудрістю і страхом Божим…

Другий хліб, який ще більше необхідний людині, бо насичує її душу, – Боже Слово. На сьогодні Українське біблійне товариство (це чудо в Україні) надрукувало і розповсюдило маже 10 мільйонів примірників Біблії, – підкреслив Михайло Паночко. – Історія вчить: країни, які прийняли Слово і повірили, процвітають. Простий приклад: 1948 рік, розділили Корею на дві частини, у Південну Корею принесли Біблію, у Північну – ідеї марксизму-ленінізму. Маємо разючі результати, які хіба що сліпий не бачить і глухий не чує.

«Що люди їдять, такими вони і є. Дорогі мої, нас довгі роки годували неправдою, лицемірством і брехливими ідеями. Але Ісус у шостому розділі Євангелія від Івана каже: «Я – хліб життя. Хто до Мене приходить, не голодуватиме він». Це і є той третій, надважливий для життя хліб! Я хотів би, щоби вся Україна скуштувала оцього безсмертного Хліба, який сказав: «Хто вірує в Мене, хоч і вмре, буде жити», – підкреслив промовець.

Завершили ранкове служіння глави Церков традиційною для Свята подяки молитвою вдячності за Біблію, за хліб і за воду.

 Podyaka Fest

Денна програма Всеукраїнського Дня подяки, що пройшла під назвою Podyaka Fest, порадувала великою кількістю заходів для дорослих та дітей.

У тематичних наметах на Хрещатику можна було ознайомитися з основними напрямками діяльності євангельських Церков України. Дитяча зона, як і торік, пропонувала численні програми для  малюків та школярів. Багато глядачів зібрало шоу скейтбордистів зі США, а також байкер-шоу. На малій сцені, розташованій ближче до майдану Незалежності (головна сцена була розташована, як і торік, навпроти ЦУМу), протягом дня проводилися різноманітні конкурси, музичні номери, виступи творчих колективів для дітей. Ще відбувся фестиваль вуличної їжі. У різних куточках Хрещатика були облаштовані цікаві фотозони і зони відпочинку.

«Християни мають об’єднатися»

По обіді у приміщенні Київської міської адміністрації відбулася прес-конференція за участю старшого єпископа УЦХВЄ Михайла Паночка, голови  ВСЦ ЄХБ Валерія Антонюка, Секретаря РНБО Олександра Турчинова, народного депутата Павла Унгуряна. На зустріч з журналістами прийшли і гості – Стівен Болдвін, відомий голівудський актор, та Нік Голл, мотиваційний спікер зі США, які потім взяли участь у вечірній програмі свята.

Один з закликів, який прозвучав, – об’єднатися у спільний громадський рух Церков і громадських організацій України. Коментуючи цю ідею, Михайло Паночко зазначив: «Ми маємо дякувати Богові за можливість утворювати сьогодні спільноти, погляди яких звернені не на людину, не на лідера чи якусь політичну партію, а на Ісуса Христа і Його волю».

 Гала-концерт подяки

Заключна євангелізаційна програма, так само, як і ранішнє служіння, транслювалася у прямому ефірі. Об’єднаний музичний гурт прославлення за участю найкращих християнських виконавців прославляв Бога.

До українців звернулися гості – зірка Голівуду, християнин Стівен Болдвін, який свідчив про своє покаяння та примирення з Господом, і мотиваційний спікер Нік Голл. Щиро вітав українців Мартін Сміт, відомий британський співак, екс-соліст британського музичного гурту Delirious.

На жаль, не зміг прибути на свято Менні Пакьяо – перший і єдиний боксер у світі, що став абсолютним чемпіоном у восьми вагових категоріях. Менні прислав з Філіппін відеопривітання, в якому висловив радість з приводу відзначення Всеукраїнського Дня подяки та пообіцяв відвідати Україну наступного разу.

 Замість післямови

Християни сьогодні по-різному дякують Богу: хтось звик віддавати хвалу в тихій молитві, а хтось – у сучасному гучному прославленні. Та головне – усіх нас об’єднує одне бажання: щоб Україна воскресла для Христа, стала великою і заможною християнською країною. А ще – щоб збувалися мрії наших попередників, віруючих людей, які колись, у темну добу історії, молили Бога про час свободи та про мудрість правильно використати цей час.

Ірина Столяр, chve.org.ua 

Попередня Розпочато реєстрацію на Східноєвропейський Лідерський Форум-2018
Наступна У Києві відбулася звітно-виборна конференція Міжнародної Асамблеї Християн Віри Євангельської

Вам також може сподобатися

400 церков за п’ять років

Оголошено новий набір студентів на курс «Заснування церков» на базі ЄТС

Спеціальна навчальна програма, що має наметі допомогти пасторам, місіонерам та євангелістам у відкритті нових церков, була започаткована із благословення старшого єпископа відділом освіти

Новини

«Його голос пробивався через «залізну  завісу», щоб надихати братів по вірі», – Михайло Паночко надіслав співчуття родині Біллі Грема 

 «Від імені Української Церкви Християн Віри Євангельської висловлюємо щире співчуття з приводу відходу у Вічність …