Листопад 9, 2017 0 3347 Переглядів

Місіонери-координатори проекту «400 церков за п’ять років» пройшли перший етап навчання

Освітній курс «Насадження нових церков» започаткований на базі Євангельської теологічної семінарії і включає кілька етапів. 23-27 жовтня 2017 р. відбулася перша п’ятиденна школа-семінар.  Для участі у ній зібралися місіонери з усіх регіонів України, які працюють у рамках проекту «400 церков за п’ять років».

     «За тиждень часу наші координатори (серед них є пастори, місіонери, євангелісти) пройшли понад десять різних дисциплін. Мета навчання: спорядити служителів для планомірної праці з відкриття нових церков у регіонах, де вони проживають, – розповідає президент ЄТС Василь Войтович. – Вони також мають обрати нових людей для наступного етапу навчання в рамках проекту, у лютому 2018 року».

    Як пояснив Василь Миколайович, це буде двомісячна школа для місіонерів, де окрім профільних предметів викладатимуться деякі академічні дисципліни.

    А про деталі  нинішнього курсу школи-семінару розповів один з його учасників,  редактор євангелізаційної газети «Жива надія» Геннадій Андросов:

    – У перший навчальний день студенти розглядали предмет «Методи відкриття нових церков», який викладав Володимир Величко. Він має великий досвід ефективної місіонерської діяльності в Росії. Служитель підкреслив – успішне насадження нових церков можливо в командній злагодженій праці місіонерів. На сьогодні євангелізація, насамперед, це не одноразовий блискучий виступ у сільському клубі з крутою апаратурою, куди приїхали євангелісти на дорогих автомобілях. Євангелізація сьогодні повинна задовольнити потреби людей: добрі справи повинні йти попереду голосних слів і співу, підсилених апаратурою.

    «Розпочни контакт з місцевим населенням допомогою конкретним людям чи просто з благоустрою села!» – наголосив служитель. Він навів багато прикладів зі своєї практики. Наприклад, сказав так: «Наші сестри пішли в лікарню і тривалий час виконували найбруднішу роботу з тяжко хворими пацієнтами. Хворі плакали і запитували: «Хто ви? Наші діти до нас не приходять, а ви не погребували нами… Хто ви? Звідки?»

     «Отак ваше світло нехай світить перед людьми, щоб вони бачили ваші добрі діла, та прославляли Отця вашого, що на небі!» (Мт. 5:16). Служіння місіонера, євангеліста – не самореалізація, не феєрверк, а важливо бути в одній площині з людьми, яким проповідуєте Євангелію.

    Викладач Джейн Музард, докладно розповіла про служіння (євангелізацію) серед студентів вищих навчальних закладів, розпочавши свої уроки з особистого свідчення про те, як Бог з юних років покликав її до пізнання Божої правди, а в подальшому – для служіння іншим людям, зокрема студентам. Тепер Бог покликав Джейн і її чоловіка Еріка на служіння студентам України. Чому саме студенти? Вони загублені, вони ставлять виклик традиціям. Студенти приймають рішення, які мають подальший вплив на все їх життя. Сьогоднішні студенти – це завтрашні лідери! Вона переконана, що пробудження в університеті приносить пробудження в усьому народі. Саме студенти засновують місіонерські рухи. Джейн Музард висловила цікаву думку, що перші університети у світі – це були семінарії з вивчення Біблії. Університет – це точка опори, на якій балансує суспільство. Це вісь, з допомогою якої, можна перевернути світ. «Якщо ви хочете змінити світ, почніть з університету!» – ділилася набутим досвідом сестра Джейн.

    24 жовтня зранку провів об’ємний урок на тему «Правильний піар» секретар відділу освіти УЦХВЄ Богдан Галюк, який одразу зробив наголос, що нам не потрібно (і власне неможливо) знати все, а важливо бути компетентними людьми у певній галузі. Для євангелістів важливо бути компетентними в Біблії і методах спілкування з людьми.    Саме у це поняття входить сучасне слово «піар». Піар – це вплив на стосунки між людьми через сучасні комунікації. Піар – це належне налагодження стосунків з громадськістю. Піар готує сприятливий грунт для успішного засіву Слова Божого, будує міст між слухачем і проповідником.

     Завідувач відділу освіти Віктор Вознюк, підняв важливість мистецтва спілкування християн з людьми і в усіх подробицях, з яскравою харизмою пояснив на доступному рівні тему «Мистецтво спілкування» (відео-лекції Віктора Вознюка на цю тему можна подивитись тут)

  Ростислав Мурах, старший пресвітер обласного об’єднання церков ХВЄ Хмельниччини, викладав предмет «Конфліктологія». В подробицях розкрив тему: «Конфлікт і примирення». Ця тема для багатьох слухачів була новою. Яким би мирним не був християнин, без конфліктів йому не обійтися. Конфлікт – це зіткнення бажань, інтересів, пожадливостей, вимог, в основі яких лежать людські амбіції: гордість, зарозумілість і людський егоїзм. Виявляється, що конфлікт має не тільки негативний бік, але й позитивне вирішення. Завдяки конфліктам виявляються темні грані тілесної природи в людині, і вона (якщо щира) може виправитися. Таким чином церква шліфується, будується, зростає. Як не парадоксально звучить, а зазвичай саме конфліктні люди тягнуть упряжку. Але вони запальні, вступають у конфлікти, дискусії. А вівці з усім погоджуються: так чи не так. Але в церкві мусять бути не тільки вівці, а й коні. Спробуй-но загнуздати необ’їждженого коня, але саме коні – тяглова сила. Тому цінуймо конфліктними людьми! Брат Мурах зазначив: «Шкода, що деякі пастори, які звикли до тихого життя (самі нічого не роблять і інших не попихають) намагаються відсторонитися від конфліктних, рішучих людей (чи навіть вибавитися від них)».

    Лариса Мурах, завідуюча дитячим служінням УЦХВЄ, розповіла про служіння дітям у розрізі сьогодення. Час вимагає нових підходів до праці з дітьми.

    Служитель  Олександр Савчук розповів про методи праці з молоддю.

    Місіонер Асамблей Божих США в Україні Джеральд Долар викладав предмет «Фінансова грамотність і бюджет». Він ділився своїм досвідом, посилаючись на Святе Письмо, про те, як правильно ставитися до фінансів, які Бог довірив нам.

    Олександр Йовжій, юрист УЦХВЄ, викладав предмет «Юридична грамотність». Упродовж занять  виникла досить жвава дискусія і було багато запитань служителів церкви до викладача, на які він надав вичерпні відповіді. Належна юридична грамотність сьогодні не просто актуальна, а важлива і життєво необхідна у відносинах християнських громад з державою.

    Предмет на тему «Співпраця з державними органами» розпочав викладати Олексій Федченко, керівник БФ «Центр взаємодопомоги «Спасемо Україну», а потім продовжив Микола Кулеба, Уповноважений Президента України з прав дитини.

    Валерія Чорнобай спеціально приїхала з Дніпра, щоб викладати студентам цікавий предмет під назвою «Соціологічний аналіз місцевості», а молоді брати Юрій Кавун і Олег Матюхов докладно розповіли про методи євангелізації в соціальних мережах. Інтернет – це потужна сфера, яку сьогодні важливо включити в перелік новітніх засобів євангелізації.

    В останній день завершальний урок провів Голова Слов’янського дистрикту Асамблей Божих США єпископ Віктор Прохор, який зробив настанову про фінансове забезпечення церкви: як правильно розпоряджатися фінансами.

    Упродовж п’яти насичених днів (і навіть нічного часу) учасники Школи мали жваве спілкування, натхненні Духом Святим молитви. Вони ділилися свідченнями про своє служіння, розповідали зі свого досвіду про методи євангелізації. Кожному вчителю Президент семінарії Василь Войтович вручив пам’ятний подарунок: оригінальну чашку з логотипом і фотографією будівлі ЄТС, а кожному студенту, що пройшов ці п’ятиденні курси в ЄТС, були вручені сертифікати, які стверджують, що власник сертифікату успішно закінчив курси із підготовки лідерів-координаторів за програмою «Відкриття церков».

    Сертифікати вручали Михайло Паночко та Анатолій Козачок. Старші служителі Церкви ХВЄ України благословили місіонерів і організаторів школи. Від імені 42 випускників висловлюємо щиру подяку організаторам за належне духовне і матеріальне забезпечення. Повні наснаги від Духа Святого місіонери поїхали на місця проживання та служіння, щоб ще краще і ефективніше трудитися на Божій ниві для розповсюдження Євангелія і для придбання нових душ для Царства Ісуса Христа.

    Фото Геннадія Андросова

Попередня 70 авторитетних християнських спікерів служитимуть на сьомому Східноєвропейському лідерському форумі у Києві
Наступна Випускники КБІ: «У цих стінах по-особливому відчуваєш присутність Бога»

Вам також може сподобатися

Новини братерства

Михайло Паночко – християнам Франції: “Це ваш час, щоб заспокоювати та зцілювати любов’ю та силою Господа!”

«У ніч на суботу світ потрясли новини з Франції. Ми пишемо цей лист, щоб засвідчити вам нашу братерську спільність, молитви та любов», – йдеться у листі…

Новини братерства

День Подяки у кримських церквах

22 жовтня в м. Сімферополі відбувся День подяки церков християн віри євангельської Автономної Республіки Крим.

Новини братерства

На Львівщині у рамках Міжнародного фестивалю надії пройшли служіння, присвячені Андріївському руху

   Тематичні богослужіння, присвячені так званому Андріївському руху, що є підготовчим етапом до Міжнародного фестивалю надії пройшли  14 грудня 2014 року в євангельських церквах…